Falskspel – historisk deckare av Philip Kerr

Written by Maria Ragnarsson on maj 16th, 2013

Med deckaren Falskspel inleder Philip Kerr sin så kallade Berlin Noir-trilogi, som utspelar sig i Berlin på 1930-talet i nazismens skugga. Boken kan placeras in i den hårdkokta deckargenren som ju är företrädd av författare som Dashiell Hammet och Raymond Chandler.

Privatspanaren Bernhard eller Bernie Günther blir kontaktad av doktor Hermann Six, vars dotter och svärson har bragts om livet. Paret sköts i sitt hem och ett kassaskåp med ädelstenar länsades, innan huset stacks i brand. Bernies uppdrag består i att spåra juvelerna och att lösa mordgåtan. Som privatspanare är Bernie väl etablerad och han har många kontakter som han utnyttjar och sticker till en slant för diverse tjänster.

Det är Berlinmiljön som gör den här historiska deckaren annorlunda och speciell. Falskspelare och skumma handlare gnuggar händerna och köper judarnas värdesaker och smycken till underpriser. Samtidigt rustar staden för de olympiska sommarspelen som hölls i Berlin 1936. Romanen börjar riktigt lovande, men tyvärr kapsejsar berättelsen ungefär halvvägs. Att Göring skymtar förbi i handlingen och ger Bernie ett uppdrag må vara hänt, men att låta detektiven hamna i koncentrationsläger fungerar nog bara på film, även om spänningsfaktorn naturligtvis höjs några grader. Kanske är det den hårdkokta stilen, kanske något annat, men berättelsen griper aldrig riktigt tag i mig, trots deckarens stora potential. Betyget landar på en 3:a.

 

Comments are closed.