”Fallvatten” – en pulshöjande katastrofroman av Mikael Niemi

Written by Maria Ragnarsson on september 1st, 2012

Mikael Niemi, en av mina favoritförfattare, är i höst aktuell med en katastrofroman. Jag kan inte påminna mig när jag läste en bok i denna genre senast. Desto vanligare är det väl med katastroffilmer från Hollywood. Niemis Fallvatten skulle säkerligen passa utmärkt för filmduken också. Undrar just om vi får se en filmatisering så småningom?

Efter flera veckors ihärdigt regnande i norra Norrland svämmar Lule älv över, kraftverksdammarna brister och människor flyr för sina liv när en enorm flodvåg krossar allt i sin väg. Läsaren möter flera olika personer som kämpar för att undkomma de framrusande vattenmassorna. Men det blir aldrig svårt att hålla isär personerna, trots att persongalleriet omfattar tiotalet individer. Katastrofen binder dem samman.

Jag kan tänka mig att det måste ha varit en märklig känsla för Niemi att vid författandet avgöra de olika människornas öden, att leka allsmäktig herre och låta den ene dö och den andre klara sig. Fast den makten har ju författaren alltid över sina romanfigurer… Nåväl. Några scener med sexuellt innehåll framstår som bisarra och väl tillspetsade, men annars slår det mig att Niemi faktiskt håller tillbaka och avstår från att ha med en superhjälte som dyker upp och avvärjer det hotfulla läget. Klockan tickar obönhörligt för de inblandade och den iskalla vattenväggen krossar allt i sin väg…

Romanen är andlöst spännande från första till sista sidan. Definitivt en sträckläsningsbok! Tänk om alla romaner gick lika fort att plöja! Niemi är en ordkonstnär och språket är återhållsamt men precist och uttrycksfullt. Vill man lyssna på Fallvatten finns en författarinläst ljudbok. Den har jag visserligen inte lyssnat på, men Niemi är en fantastiskt bra uppläsare. Vid betygsättningen tvekar jag en smula och velar mellan fyra och fem pärlor.

 

8 Comments so far ↓

 1. Johan skriver:

  Varför tvekade Du mellan betyget fyra och fem?

 2. Maria Ragnarsson skriver:

  Mycket bra fråga! Jag håller nog igen lite när jag sätter betyg. Bokbloggare och recensenter betygsätter ju gärna böcker, men enligt vilka betygskriterier? Det är här jag tvekar. En katastrofroman borde väl jämföras med andra böcker i samma genre, eller? Jag gav slutligen Niemis bok betyget 5 på Bokus, eftersom boken i mitt tycke är mästerligt skriven.

 3. Strålande bra tyckte jag!

 4. Maria skriver:

  Ja men visst var den bra! Fin blogg du har förresten!

 5. violen skriver:

  Åh, jag gillade också den här boken, och din blogg!
  Känns som jag varit hit förut men nu hamnar du i länklistan…….

 6. Maria skriver:

  Tack det var roligt att höra! 🙂

 7. Västmanländskan skriver:

  Tack!

 8. Maria skriver:

  Och nu äntligen finns en länk till din blogg i länksamlingen ”Bra bokbloggar”.