Ensam på mars – hyllad science fiction-roman av Andy Weir

Written by Maria Ragnarsson on maj 1st, 2015

Metallicomslaget till Andy Weirs bästsäljande science fiction roman ”Ensam på mars” är läckert orangerött och matchar den röda planeten där dramat utspelar sig.

En marsexpedition går snett. Besättningen råkar ut för en sandstorm på mars och tvingas i all hast att evakuera och lämna planeten. Kvar blir Mark Watney, som alla tror är död. När han kvicknar till inser han att han är strandsatt på Mars, utan möjlighet att kommunicera med moderskeppet eller jorden…

Watney är botaniker och maskiningenjör. Han visar sig vara exceptionellt uppfinningsrik – en problemlösare ut i fingerspetsarna. I logganteckningar får vi följa hans överlevnadskamp. Han är väldigt saklig och fokuserad på tekniska lösningar, men någon beskrivning av hans inre själskamp får vi inte. Jag saknar det psykologiska djupet, som hade förvandlat boken från spännande till gastkramande.

Tekniken i boken är framtida, men författaren bemödar sig ändå med att hålla sig inom det rimligas gränser – bortsett då möjligen från att Watney tycks ha nio liv…

En film med Matt Damon i rollen som Mark Watney är på gång. Av någon outgrundlig anledning inbillar jag mig att filmen blir blekare än exempelvis Apollo 13 med Tom Hanks, men vad vet jag?

I skrivande stund har boken ”The Martian” betyget 4.35 på Goodreads. Närmare 95.000 läsare har tyckt till. 53% har gett betyget 5, 33% betyget 4, 9% betyget 3, 2% har gett betyget 2 och 1% betyget 1. Fantastiska siffror!

Eftersom skildringen inte alls är psykologiskt intressant är högsta betyget uteslutet för min del. Jag hade nog velat sätta betyget 3.5, möjligen 4. Ett stort plus är författarens stora kunnande på området. En lättläst bladvändare för alla science ficion-entusiaster att sätta tänderna i!

Ensam på mars

 

Comments are closed.