“En ung kvinnas sista ord” av Regine Stokke

Written by Maria Ragnarsson on oktober 29th, 2012

Hösten 2008 drabbades 17 åriga Regine Stokke från Kristiansund i Norge av akut leukemi. Strax därefter startade hon bloggen Face your fear där hon skrev om hur det är att få en allvarlig sjukdom. Modigt och ärligt delade Regine med sig av sina tankar och upplevelser i takt med att sjukdomen fortskred. Ett år senare somnade hon in, omgiven av sin familj.

Bloggen blev snabbt en av Norges mest lästa bloggar. Läsare berördes i hjärteroten och övervägande positiva och uppmuntrande kommentarer på inläggen strömmade in. En del människor inspirerades att börja lämna blod eller anmälde sig som benmärgsdonatorer.

Som skribent var Regine ovanligt begåvad och hon var klok och mogen för sin ålder. Det var Regines dröm att få ge ut bloggen i bokform, en dröm som nu har besannats postumt. Boken En ung kvinnas sista ord består av blogginlägg, utvalda läsarkommentarer, tidigare opublicerat material, fotografier och avslutningsvis minnesord från hennes närmaste. Resultatet är en mycket välskriven och läsvärd bok, inte minst på grund av att Regines blogginlägg är så välformulerade och nyanserade.

Regine förmedlar insikten att livet är en värdefull gåva. Vi som har hälsan borde vara tacksamma för det, istället för att vara missnöjda och fokusera på bagateller. Genom att åka på konserter och festivaler, genom att fotografera och att umgås med familj och vänner försökte Regine in i det sista att hålla modet uppe och ta vara på de snabbt flyende dagarna.

Jag berörs och skakas djupt av denna sorgliga berättelse och imponeras av Regines kämpaglöd och livsvisdom. Vi är alla dödliga och ska vandra genom dödens port, men fram till dess – lev! Oerhört gripande!

    

 

Comments are closed.