En ny stjärna har tänts på deckarhimlen! Thomas Erikson är aktuell med sin andra Alex King-thriller ”Illdåd”

Written by Maria Ragnarsson on november 5th, 2012

Med sin nya bok Illdåd befäster Thomas Erikson sin position på den svenska thrillerhimlen. Erikson debuterade 2011 med spänningsromanen Bländverk, den första delen i Alex King-serien. Alex King är beteendevetare och i Bländverk kallas han in för att hjälpa kriminalkommissarie Gabriel Hellmark och inspektör Nina Mander i en komplicerad mordutredning. I den andra boken ”Illdåd” fortsätter polisen att ta hjälp av den skicklige beteendevetaren. Böckerna kan utan vidare läsas fristående och i vilken ordning som helst, men har du möjlighet så börja med den första boken, för du lär vilja läsa bägge!

Illdåd skulle kunna beskrivas som en rättegångsthriller i bästa John Grishamstil. Den unga kvinnan Sara Leijon våldtas av fyra män en lucianatt. Kvinnan släpar sig till polishuset för att anmäla brottet och tekniska bevis säkras. Trots att fallet tycks glasklart blir rättegången oerhört uppslitande för Sara. Sara är fast besluten att få gärningsmännen fällda, men hon är inte beredd vare sig på att den ingående granskningen av hennes privatliv, eller på den smutskastning av henne som person, som männens försvarsadvokater ägnar sig åt. Alex King får till uppgift att stötta och lotsa henne genom den extremt påfrestande processen, men räcker han till? Kommer rättvisa att skipas? Och går det att hysa tilltro till rättssystemet? Erikson är fenomenal på att skildra framför allt brottsoffrets utsatthet och han skänker 10 procent av bokens intäkter till Brottsofferjourerna i Sverige.

Illdåd finns tillgänglig som bok och som ljudbok, inläst av Felix Engström. Utan tvekan plockar jag in Illdåd bland höstens bästa spänningsromaner och jag ser fram emot nästa bok i serien!

 

Comments are closed.