”En gåtfull vänskap” av Yoko Ogawa

Written by Maria Ragnarsson on april 23rd, 2011

Så här på världsbokdagen, som ju infaller idag den 23 april, vill jag tipsa om en japansk pärla. Till formatet är den här lilla boken behändigt nog mindre än en pocketbok. Innehållsmässigt är det en stor roman.

En ung kvinna börjar arbeta som hushållerska hos en äldre matematiker, som ådragit sig en hjärnskada i samband med en bilolycka. Den gamle mannen minns sitt liv fram till år 1975. I övrigt varar hans minne endast 80 minuter åt gången. Varje morgon när hushållerskan kommer har han glömt vem hon är. Trots det växer en egendomlig vänskap fram mellan dem – och mellan matematikern och hushållerskans tioårige son. Matematiken blir det språk som förenar dem…

Det som framför allt fascinerar mig med den här boken är hur författaren förmedlar matematikens skönhet. Vissa väl valda avsnitt hade man mycket väl kunnat läsa tillsammans med gymnasieelever, i första hand med NV-elever. Det talas om primtal, perfekta tal, vänskapliga tal, triangeltal, Eulers identitet, Fermats stora sats m.m. Författarens smyger in rätt avancerad matematik i texten på ett synnerligen charmigt, pedagogiskt och lekfullt vis. Mycket originellt må jag säga!

 

1 Comments so far ↓

  1. Johan skriver:

    För mig som studerat matematik på universitet känns detta som en spännande och läsvärd bok.