”En faders synder” – efterlängtad andra del i Jeffrey Archers Cliftonkrönika

Written by Maria Ragnarsson on april 16th, 2013

Nu har Jeffrey Archers En faders synder äntligen landat på bokhandelsdiskarna! Första delen i serien heter Harrys sång och utkom 2012. Jag rekommenderar varmt att du tar dig an böckerna i kronologisk ordning. Mer om första delen kan du läsa här.

I En faders synder tar huvudpersonen Harry Clifton värvning i flottan för att lämna allt bakom sig, inklusive sin käresta. Fartyget torpederas på Atlanten och nästan hela besättningen drunknar. Endast ett fåtal räddas, däribland Harry och en amerikan vid namn Tom Bradshaw. Tom dör dock strax efter räddningen och Harry ser sin chans att ta dennes identitet för att på detta vis klippa alla band till det förflutna. När Harry kliver iland i USA står det klart att Bradshaw är efterlyst för mord…

Säga vad man vill om Archer, men bygga upp en spännande berättelse, det kan han! Jag lät mig fullständigt uppslukas och glömde tid och rum när jag sträckläste En faders synder. Visst är storyn i sig ganska ytlig, osannolik och konstruerad, men jag sväljer ändå betet, för detta är suverän och lättsam underhållning för stunden! Archer har skrivit en familjesaga som är minst lika spännande som en kriminalroman. Boken är en bladvändare med hög spänningsfaktor, högt tempo och en sinnrikt konstruerad intrig. Språket är enkelt och flyter på bra.

Familjesagan är tänkt att omfatta fem delar. Del tre har redan getts ut på engelska och heter Best Kept Secret. Det hade kanske inte skadat att slå ihop verken till tre volymer totalt, för böckerna tar slut alldeles för fort! Att Archer håller sina läsare på sträckbänken och avslutar bok två med en tålamodsprövande cliffhanger, gillar jag inte riktigt. Risken finns tyvärr att läsaren hinner glömma storyn innan nästa del finns tillgänglig. Det är väl bara att hoppas att översättningen inte dröjer alltför länge!

 

Comments are closed.