”En enda sanning” – en riktigt bra deckare av Olle Lönnaeus

Written by Maria Ragnarsson on december 6th, 2012

När konstnären Mårten Lindgren hittas död i sin bostad på den skånska slätten utanför Tomelilla, tyder allt på att han bragts om livet av en islamistisk fundamentalist, som straff för att han målat karikatyrer av profeten Muhammed. Målarens son Joel Lindgren, som inte talat med sin far på tjugo år, börjar nysta i faderns förehavanden. Efterforskningarna leder till att Joels bild av Mårten blir allt diffusare. Människor tycks ha vitt skilda uppfattningar om den misslyckade målaren och Joel tvingas inse att det nog finns mer en enda sanning om fadern.

Förutom mordgåtan skildras den havererade far-son-relationen. Känslor som skuld, skam och ånger poppar upp till ytan, liksom oläkta sår från barndomen och ett fladdrande hopp om försoning. Berättelsen är spännande och författaren knyter snyggt ihop trådarna i den rafflande upplösningen.

Ljudboken är inläst av Christian Fex på sjungande skånska, vilket jag inledningsvis inte uppskattade. Snart tänkte jag dock om, för uppläsningen passar väl till den skånska miljön. Fex växlar obehindrat mellan skånska, rikssvenska, småländska, danska och svenska med arabisk brytning. Imponerande!

En enda sanning är Lönnaeus tredje, fristående roman. Författaren debuterade 2009 med boken ”Det som ska sonas” och året därefter kom ”Mike Larssons rymliga hjärta”. Jag får definitivt mersmak efter att ha lyssnat på den här välskrivna deckaren!

 

Comments are closed.