”En annan mans grav” – skotska mord av Ian Rankin

Written by Maria Ragnarsson on december 1st, 2013

Skotten Ian Rankin är tillbaka med en ny deckare: En annan mans grav. Huvudpersonen John Rebus figurerar visserligen i flera tidigare böcker, men för mig är han en ny bekantskap. I denna bok är han åldrad och pensionerad från Edinburghpolisen, men extraknäcker som civilanställd utredare på en avdelning med gamla olösta fall.

Boktiteln anspelar på låten ”Another Man´s Rain” av Jackie Leven. Kommen från en begravning missuppfattar Rebus låttexten. Han tror sig höra ”standing in another man´s grave”, när sångaren i själva verket sjunger om att stå i en annan mans regn ”standing in another man´s rain”.

Rebus kontaktas av en kvinna vars dotter försvann för ett decennium sedan. Han börjar gräva i fallet och inser att fler kvinnor genom åren har försvunnit i samma område, varav en ganska nyligen. Ändå går utredningen förvånansvärt trögt. På något vis ökar det berättelsens trovärdighet och ger författaren tid att beskriva miljöer och människor. Sakta, sakta stegras tempot och spänningen stiger i takt med att den åldrade Rebus kommer allt närmare ett genombrott i utredningen.

Magnus Roosmann läser ljudboksversionen. Som vanligt läser han proffsigt. Jag associerar nog Roosmann ganska starkt med Lee Childs böcker. Fast när det gäller språket vinner Ian Rankin med hästlängder över Lee Child! Rankins deckare ger helt klart mersmak! Jag kommer på mig själv med att sakna den gamle stofilen Rebus redan innan den sista cd-skivan är spelad.

en-annan-mans-grav

 

1 Comments so far ↓

  1. Jan Fredman skriver:

    Tack Maria!
    Den boken måste jag läsa!

    Ha det gott i decembermörkret!
    /Jan