”Elda med ved” av Vincent Thurkettle

Written by Maria Ragnarsson on september 30th, 2013

Höstmörkret sänker sig och vi går in i en ny eldningssäsong. Visst är det härligt att åter kura framför brasan med en god bok?!

Den brittiske skogskarlen Vincent Thurkettle har skrivit en handbok om vedeldning som heter Elda med ved. Omslaget, liksom illustrationerna i boken är förföriskt vackra. Det är lätt att smittas av författarens entusiasm och att han är kunnig på området råder det ingen tvekan om.

Boken innehåller precis som klippet nyttiga tips och knep för såväl nybörjaren som för den vane eldaren. Det märks dock att boken är översatt, för den är inte klockrent anpassad till svenska förhållanden, trots att försök har gjorts i denna riktning.

Författaren kommer i ett avsnitt in på olika träslags egenskaper som ved. Ek, bok, avenbok, alm, sockerlönn och hagtorn är enligt författaren träslag som är utmärkta att elda med. Som god ved anges al, ask, björk, fruktträd, hassel och lönn. Ser man till värmevärdet stämmer denna rangordning bra, men i Sverige brukar man inte elda särskilt mycket med ekved, dels eftersom ek innehåller mycket garvsyra vilket skadar eldstaden, dels eftersom ek inte finns i hela landet. I svensk eldningstradition lyfts vanligen björken fram som det främsta trädslaget för vedeldning, men björken får i Elda med ved en lite undanskymd plats. Detsamma gäller kakelugnen. Sverige har en lång tradition med kakelugnseldning och det finns mycket skrivet om kakelugnens skönhet och förträfflighet. Trots att jag saknade ett kapitel om kakelugnar är boken inspirerande och trevlig att läsa.

Elda med ved

 

Comments are closed.