”Drömmen om Everest” av Jeffrey Archer

Written by Maria Ragnarsson on januari 7th, 2011

Archer har författat en synnerligen läsvärd och spännande dokumentärroman om George Mallory, mannen som kan ha varit den förste på världens tak, det vill säga den förste att bestiga världens högsta berg, Mount Everest.

Efter att ha grunnat på saken en stund kommer jag fram till att begreppet dokumentärroman passar väl in på detta skönlitterära verk. Archer utgår från verkliga personer och händelser, men bearbetar förstås stoffet litterärt, dock så vitt jag kan bedöma med omsorg om autentiska detaljer. Ska man bli en smula filosofisk kan man ju inom parentes fråga sig om det finns någon objektiv sanning, eftersom allt skrivande faktiskt innebär att verkligheten tolkas! Detta gäller naturligtvis även för biografier, vilket måhända är lätt att glömma. Försök att skriva en biografi själv, så förstår du vad jag menar! Besviket konstaterar jag att det är tunnsått med biografier om Mallory på svenska, för min nyfikenhet är väckt – vem var denne äventyrare egentligen? Och nådde han toppen eller inte? Oavsett vilket så var det ett nöje att stifta bekantskap med Mallory, så som han framställs av Archer.

Personligen har jag svårt att förstå den lockelse som berget utövar och som får bergsklättrare, att med livet som insats försöka nå toppen. Att sitta hemma i värmen och läsa om alla tappra erövringsförsök är något helt annat! Ämnet och platsen fascinerar trots allt och eftersom Archers bok ger mersmak, försöker jag hitta liknande böcker. Jon Krakauers ”Tunn luft” och David Lagercrantz ”Himmel över Everest” kanske kan vara något?

 

1 Comments so far ↓

  1. Anonym skriver:

    veldig interessant, takk