Drömbokhandeln av Laurence Cossé

Written by Maria Ragnarsson on juni 5th, 2012

Huvudpersonerna i romanen Drömbokhandeln försöker sig på konststycket att starta en bokhandel fylld enbart med bra böcker. Men vad utmärker en bra bok, egentligen? Vad är kvalitet och vem bestämmer? God litteratur för vem och när? Det här är frågor som man kan fundera över både länge och väl.

Att hitta pärlorna i bokfloden är minsann inte så enkelt. Det vet vi bibliotekarier som tvingas göra ett urval, när vi med begränsade resurser, köper in böcker till biblioteket. I Laurence Cossés bok är det en expertkommitté bestående av åtta litteraturkännare som avgör vad som ska säljas i bokhandeln med namnet Au Bon Roman. Vilka som ingår i kommittén är hemligt, för att omöjliggöra ojusta påtryckningar. Lektörerna, som alla arbetar under täcknamn, har enbart kontakt med bokhandlaren.

Etablerandet av den lilla specialbokhandeln rör upp en storm av känslor bland folk. En del  reagerar med glädje, men några ratade författare och deras förlag publicerar dräpande, aggressiva artiklar. Bokhandlaren själv utsätts för trakasserier och förtal. När några av de anonyma kommittéledamöterna utsätts för hot och attentat har det blivit hög tid att agera…

Jag noterar att den lilla bokhandeln Au Bon Roman är specifikt inriktad på det franska språkområdet. Det är övervägande skönlitteratur av franskspråkiga författare som saluförs i butiken, även om en del av världslitteraturen också släpps in. Ur ett svenskt perspektiv blir dock urvalet snett, eftersom inte en enda svensk författare nämns. Vilka böcker som platsar i en litterär kanon kan naturligtvis diskuteras. Cossés roman väcker många tankar och funderingar och skulle passa utmärkt att diskutera i en bokcirkel. Åsikterna om boken lär gå isär, gissar jag.

Skildringen av bokhandelns tillblivelse hade med fördel kunnat kortas ner ett antal sidor. Jag höll faktiskt på att tappa boken i badkaret, då jag oavsiktligt nickade till…Drömbokhandeln är för all del en bra bok, även om den inte håller samma höga klass som mästerverken som säljs i bokhandeln Au Bon Roman. Boken levde inte upp till mina högt uppskruvade förväntningar, men kan säkert ändå tilltala människor som arbetar i bokbranschen eller som bara är litterärt intresserade. På sitt sätt är Drömbokhandeln en feel-good-roman som förmedlar kärleken till litteraturen och då inte minst till klassiker och böcker utan bäst-före-datum.

 

Comments are closed.