”Dinosauriens fjädrar” av Sissel-Jo Gazan

Written by Maria Ragnarsson on april 27th, 2011

Ska du bara läsa en enda deckare i vår, så rekommenderar jag å det varmaste Dinosauriens fjädrar! Själv är jag väl egentligen ingen inbiten deckarläsare, men den här boken betecknar jag som en klockren fullträff i genren! Kanske är det för att boken känns så genreöverskridande och har så många bottnar, som jag blir så begeistrad?! Handlingen kretsar inte enbart kring en mordgåta, utan relationer, föräldraskap, väl förborgade familjehemligheter och akademiska strider är viktiga ingredienser. Jag uppskattar avsaknaden av råa osmakliga våldsskildringar, av blodiga dåd som ingående beskrivs och av meningslösa seriemord.

Anna Bella Nor ska precis lägga fram sin avhandling på Biologiska institutionen vid universitet i Köpenhamn, när hennes handledare hittas död på sitt tjänsterum. Kriminalaren Sören Marhauge kopplas in för att utreda dödsorsaken. I sin uppsats närstuderar Anna Bella den seglivade akademiska tvisten om fåglarnas ursprung – är fåglarna överlevande dinosaurier eller inte? När ytterligare en av institutionens medarbetare hittas död går utredningen in i ett intensivare skede. Har morden med den vetenskapliga striden att göra och svävar Anna Bella i fara?

Sissel-Jo Gazan har hyllats som Danmarks nya deckardrottning och 2008 belönades hon välförtjänt med Danmarks Radios Litteraturpris för bästa roman. Jag hoppas verkligen att vi får läsa fler romaner av Sissel-Jo Gazan i framtiden! I väntan på det tar jag tacksamt emot tips på romaner som liknar Dinosauriens fjädrar, för just nu känner jag mig riktigt ”deckarbiten”! Håll förresten med om att omslaget är läckert?!

 

Comments are closed.