”Det som inte växer är döende” – dyster undergångsskildring av Jesper Weithz

Written by Maria Ragnarsson on november 20th, 2012

Det som inte växer är döende beskrivs av förlaget som ”en existentiell thriller, en andlöst spännande berättelse om kaos, utsatthet, vårt förhållande till naturen och den värme som kärleken kan erbjuda”. Inte minst utsikten att få läsa om klimatfrågan i romanform lockade mig. Författaren Jesper Weithz är engagerad i miljöfrågor och grundare av klimattidningen Effekt.

Det unga paret Henrik och Lotte bor med sin dotter Molly i Stockholms skärgård. När romanen börjar ska han precis bege sig ut på en affärsresa, medans hon och parets dotter ska resa till Brasilien där Lotte ska få specialistvård. Tanken är att paret sedan ska sammanstråla på sjukhuset i São Paolo.

Lotte lider av en mycket mystisk och sällsynt sjukdom som bara drabbar gravida. Mystiken kring sjukdomen stör mig, eftersom det får bokens upplägg att kännas konstruerat. Finns sjukdomen ens i verkligheten? Och varför specialistvård i just Brasilien?

Nåväl, inget går som planerat. En taxistrejk ställer till det för Henrik i London och på Arlanda strejkar aktivister mot flygets miljöpåverkan. Lotte och Molly blir strandsatta och kommer inte iväg som de ska. Läsaren vädrar tidigt en annalkande katastrof och nätet dras sakta men säkert åt kring familjen.  Klimatförändringar har lett till översvämningskatastrofer runt om i världen, men Lotte och Henrik kämpar på inneslutna i sin egen bubbla. När verkligheten hinner ikapp dem blir det tydligt hur liten människan är inför naturens krafter. Det är onekligen en tänkvärd och spännande klimatdystopi som Weithz har skrivit. Sakta men säkert blir situationen allt mer hotfull och mardrömslik och det bittra slutet rycker oundvikligt närmare…

 Det dramatiska omslaget illustrerar stämningen.

 

3 Comments so far ↓

  1. Johanna Svensson skriver:

    En dystopi du borde läsa är ”det jorden vill”. Konstig men fascinerande. Utgivet på ett litet förlag också. Behöver all uppmärksamhet som de kan få antar jag. Kram Johanna .

  2. Maria skriver:

    Den boken har jag inte hört talas om, så tack för tipset!

  3. John skriver:

    Toppenläsning, rekommenderas varmt om man gillar drama och spänning, och har ett minsta uns intresse för jorden och klimatproblematiken som vi står inför.