”Den vita giraffen” av Lauren St John

Written by Maria Ragnarsson on augusti 27th, 2009

Martine är elva år när hon mister sina föräldrar i en brand och hela hennes tillvaro slås i spillror. Flickan tvingas att flytta från London till Sydafrika, till en mormor som hon aldrig har hört talas om och än mindre har träffat. Sorgen och saknaden efter föräldrarna blir knappast lättare att bära då det visar sig, att mormodern inte verkar vilja ha henne hos sig. Varför är hennes mormor så avigt inställd? Martine fascineras av det rika djurlivet i sitt nya hemland. Mormodern bor intill ett viltreservat och snart får Martine syn på en vit giraff som dessutom tycks omvävd av legender. Martine upptäcker att hon har fått gåvan att kunna kommunicera med djur, så mellan flickan och giraffen växer ett starkt vänskapsband fram. Giraffen hotas av tjuvjägare som vill döda det ståtliga djuret. Ska Martine lyckas att skydda giraffen?

I den fristående uppföljaren ”Delfinernas sång” möter vi återigen Martine. Under en klassresa till havs upptäcker Martine att många delfiner simmar upp på stränderna för att dö. Kommer hon att förstå sig på delfinerna och hur ska hon kunna hjälpa dem?

Jag gillar skildringarna av djurlivet i Afrika och läser böckerna med behållning. Böckerna har ett rappt tempo och de är fyllda av spänning och äventyr.

 

Comments are closed.