”Den utstötte” första boken i ny serie av Michelle Paver

Written by Maria Ragnarsson on oktober 5th, 2012

Michelle Paver gjorde stor succé med bokserien Han som föddes att möta mörkret, kanske mer känd som Vargbröderserien efter första boken Vargbröder. Författaren återkommer nu med den nya serien Bronsdolken som inleds med boken Den utstötte.

Tempot är högt och handlingen actionfylld redan från första meningen: ”Pilen hade svart skaft och styrfjädrarna var gjorda av kråkfjädrar, men pilspetsen kunde Hylas inte se, eftersom den satt begravd i hans arm.” När den tolvårige pojken Hylas blir överfallen av ondskans krigare, försvinner Hylas lillasyster i tumultet och deras hund dödas. Hylas tvingas fly för sitt liv, men är inställd på att försöka hitta sin syster så fort han kan.

Under sin ensamma flykt träffar Hylas den välbärgade flickan Pira som är på rymmen. Hylas och Pira påminner på många vis om Torak och Renn. Faktum är att läsare av Pavers tidigare böcker lär känna igen konceptet. Med Renn vid sin sida beger sig Torak i Vargbröder till världsandens berg, för att besegra ondskan. Precis som Torak verkar Hylas vara utvald och han tycks bära på slumrande förmågor. Jag gissar att det är därför som alla ”utstötta” förföljs. I den nya serien är det geografiska målet en smula diffust, bortsett från att Hylas förstås vill återförenas med sin syster. Den magiska bronsdolken som figurerar i berättelsen för tankarna till Tolkiens berömda ring.

Författaren, som i sin nya serie förflyttat sig från stenåldern till bronsåldern, har åstadkommit ett spännande äventyr som inbjuder till sträckläsning. Trots likheterna med den tidigare succéserien, saknar jag den charm som var utmärkande för Vargbröderserien. Tyvärr infriar inte Paver mina högt uppskruvade förväntningar, även om boken är läsvärd och säkert kommer att finna sina läsare. Betyget får bli 3 pärlor.

 

Comments are closed.