”Den stora planen” av Stephen Hawking & Leonard Mlodinow

Written by Maria Ragnarsson on oktober 21st, 2011

Stephen Hawking är en välkänd brittisk vetenskapsman och populärvetenskaplig författare. Trots att han sedan länge lider av den obotliga nervsjukdomen ALS, som gjort honom nästan helt förlamad, är han nu aktuell med en ny bok: Den stora planen. I boken ger sig Hawking och medförfattaren Mlodinow i kast med närmast teologiska och filosofiska frågeställningar: Varför finns det något i stället för inget? Varför finns vi till? Varför ser naturlagarna ut som de gör? Skulle det inte gått lika bra med andra? (s.12)

Författarna går systematiskt igenom diverse vetenskapliga teorier ur ett historiskt perspektiv. Bland annat görs ett försök att förklara den svårbegripliga kvantfysiken. Texten är lättfattlig och pedagogisk. Komplexa tankegångar åskådliggörs på ett tydligt och intresseväckande vis, ibland till och med kryddat med lite humor.

Enligt Hawking skapades inte universum av Gud. ”Skapelse av sig självt är orsaken till att något finns i stället för inget, till att universum finns, till att vi finns. Man behöver inte åberopa Gud och be honom tända luntan för att sätta igång universum” skriver Hawking/Mlodinow (s.172). En inställning som naturligtvis kritiseras från religiöst håll.

Hawking tror att vetenskapen i framtiden kommer att kunna formulera ”en teori för allting” och han betraktar den så kallade M-teorin som den hetaste kandidaten för detta. Sökandet efter en teori som ska kunna förklara allt fortsätter. Fast en sådan teori rymmer måhända himlen?

Även om Hawking/Mlodinow inte lyckas besvara de yttersta frågorna om livet, universum och alltet har Den stora planen ett högt läsvärde för alla med intresse för fysik.

 

5 Comments so far ↓

 1. Johan skriver:

  Var finns GUD i Hawkings teorier?

 2. Maria skriver:

  Gud behövs inte enligt Hawkings.

 3. Simon skriver:

  Gud, som du känner till honom/henne, existerar inte.

 4. Anders Persson skriver:

  Hur vet du att Gud inte existerar? Det kan du knappast veta baserat på vetenskap. Det inte heller så att Steven Hawking bevisar att Gud inte finns: Det Hawking säger i boken är att universum kan skapas ur en kvantvakum – ett energirikt tillstånd där materia kan komma och gå ur existens.
  Kritiken mot boken har riktat in sig på att detta kvantvakum också är någonting – det är inte ingenting.
  Frågan kvarstår alltså? Varför finns det någonting snarare än ingenting?
  Gud är på intet sätt borträknad – snarare tvärtom!

 5. Maria skriver:

  Jag håller med dig Anders. Simon har dock också en poäng om det är så att han svarar på Johans fråga. Jag har åtminstone fått uppfattningen att Hawking själv är ateist.