”Den orolige mannen” av Henning Mankell

Written by Maria Ragnarsson on februari 2nd, 2010

Är detta månne Mankells sista roman om Kurt Wallander? Jag uppfattar hur som helst boken som ett vemodigt farväl till den numera så välkände kriminalkommissarien från Ystad. Huruvida boken står sig jämfört med de tidigare Wallanderböckerna kan jag inte uttala mig om, men jag läste boken med behållning. För ovanlighetens skull kunde jag unna mig att läsa riktigt långsamt och utan stress. Underbart!

Wallanders dotter Linda möter kärleken och innan Kurt vet ordet av har han blivit morfar. När Lindas svärfar Håkan von Enke oväntat försvinner grumlas naturligtvis familjelyckan. Wallander är fullt sysselsatt med att försöka förklara försvinnandet, när även Lindas svärmor lika gåtfullt försvinner.

Wallander som flyttat ut på landet och skaffat en labrador måste ideligen be grannen att ta hand om hunden, eftersom sökandet efter paret von Enke kräver ständiga resor. Trots att Mankell enligt min mening inte riktigt lyckas med att knyta ihop säcken och ge trovärdiga förklaringar till händelseförloppet, fängslas jag av berättelsen från början till slut.

 

1 Comments so far ↓

  1. Henrik skriver:

    För mig som läst de tidigare böckerna i serien så var detta en helt annorlunda bok. Inte den spännande berättelse som de andra varit. Dessutom var det ett sorgligt avsked till kommisarie Wallander.