”Den odödliga Henrietta Lacks” prisad bästsäljare av Rebecca Skloot

Written by Maria Ragnarsson on januari 20th, 2012

Henrietta Lacks dog 1951 av en elakartad form av livmoderhalscancer. Innan hon dog togs ett prov från tumören. Cellerna i detta vävnadsprov skulle visa sig vara speciella, eftersom de var så livskraftiga. Forskarna hade länge försökt att hålla liv i mänskliga celler i så kallade cellkulturer, men utan att lyckas. Henriettas tumörceller däremot var relativt lättodlade och de har använts i forskning världen över. De så kallade HeLa-cellerna har bidragit till viktiga framsteg inom läkekonsten såsom exempelvis utvecklandet av poliovaccinet. HeLa-cellerna har dessutom gett upphov till tre Nobelpris och de har fått följa med till månen. Om man skulle lägga alla HeLa-celler som någonsin levt på en våg skulle de väga över 50 miljoner ton!

Rebecca Skloot har skrivit en faktabok om kvinnan vars celler skulle komma att betyda så mycket för forskningen. Vem var hon? Skloots berättelse om den fattiga, svarta kvinnan, vars celler fortfarande lever, långt efter hennes död, är mycket gripande och fascinerande. Boken Den odödliga Henrietta Lacks lär kunna intressera en bred allmänhet, inte minst läsare av biografier och populärvetenskap.

Författaren ställer en rad tankeväckande frågor som rör etik och moral. Vad händer exempelvis med de blodprov och vävnadsprover som vi lämnar? Vem äger vävnaderna? Henrietta donerade aldrig någon vävnad. Forskarna tog ett vävnadsprov utan att fråga. Ingen berättade något för familjen. Det kom som en chock för familjen när de sent omsider upptäckte att människor sålde och köpte hennes celler. De fick dessutom läsa Henriettas journal publicerad i en bok. Några pengar såg dock familjen aldrig röken av…

När forskarna så småningom började intressera sig för Henriettas släktingar, togs blodprover på hennes make och barn. Dottern Deborah väntade förgäves på besked om det som hon trodde var ett cancerprov. Hon var rädd och ängslig över att få samma cancer som sin mamma…Tragiskt och rörande. En intresseväckande berättelse skriven av en begåvad vetenskapsjournalist. Varma rekommendationer!

 

 

Comments are closed.