”Den förlorade symbolen” av Dan Brown

Written by Maria Ragnarsson on oktober 30th, 2009

Ja, visst har han gjort det igen Dan Brown, skrivit en andlöst spännande bladvändarthriller! Den förlorade symbolen är författarens tredje bok om Harvardprofessorn Robert Langdon. Har man läst Da Vinci-koden eller Änglar och demoner så lär man garanterat känna igen sig!

Handlingen utspelar sig i Washington D.C. dit Langdon begett sig, för att med kort varsel hålla ett öppningstal i Capitolium, då den ordinarie talaren blivit sjuk. Det visar sig dock att Langdon har blivit ditlurad. Istället för att hålla tal tvingas Langdon ta upp sökandet efter sin kidnappade vän och mentor, frimuraren Peter Solomon. Det febrila sökandet efter vännen leder till en mystisk underjordisk värld under storstaden. Langdon snubblar över den ena gåtan efter den andra och han tyder chiffer och tolkar symboler i en ständig kamp mot klockan.

Dan Browns storhet ligger i förmågan att komponera makalösa intriger. Kapitlen är korta och berättelsen håller ett högt tempo. Det är nästan omöjligt att lägga ifrån sig boken innan man har läst färdigt!  Trots att boken översattes till svenska på rekordfart av ett flertal översättare, upptäcker jag inga översättningstabbar. Fast man läser måhända inte Dan Browns böcker för att njuta av språket. Dan Brown har lagt mycket tid på research och det slår mig framför allt mot slutet av boken, att han faktiskt är betydligt djupare än man skulle kunna tro. Detta är sannerligen spänningsfiktion när den är som bäst!

 

Comments are closed.