”Den femte årstiden” av Mons Kallentoft

Written by Maria Ragnarsson on juni 25th, 2011

Linköping, Linköping, Linköping. En stor del av behållningen med Kallentofts Malin Fors-deckare är onekligen skildringen av min barndomsstad Linköping, som jag flyttade från för tio år sedan. Böckerna har förstås även andra förtjänster. Kallentoft skriver en suggestiv prosa och låter de avlidna, offren, komma till tals. Dessa osaliga andar håller sig i närheten av Malin, iakttar och manar på och deras röster berättar om det hemska som hänt dem.

Kallentoft har tidigare skrivit fyra deckare – en för varje årstid – om Malin Fors vid Linköpingspolisen. Den femte årstiden utspelas i maj, när naturen ännu tvekar och inte verkar kunna bestämma sig för vilken årstid det egentligen är. Kallentoft har således betat av alla årstider och får väl hitta på något nytt titelkoncept, eller börja om, ifall han tänker sig fler böcker om Fors.

Den femte årstiden är den hittills bästa av Kallentofts Malin Fors-deckare, åtminstone av de som jag har läst. Malin har svårt att släppa fallet med Maria Murvall, den stumma kvinnan som sedan några år vårdas på Vadstena sjukhus efter att ha hittats våldtagen och misshandlad i en skog utanför Linköping. Vad hände med henne? Vem torterade och utsatte Maria för denna ondska och varför?När ett svårt sargat kvinnolik hittas nära platsen där Maria återfanns, kopplar Malin direkt ihop fallen. Kan det vara samme gärningsman?

Denna nya deckarsuccé håller greppet om läsaren från första till sista sidan. En riktig bladvändare fulltankad med spänning och vemod! Otäck, kuslig och nervpirrande läsning!

Läs artikel om boken där recensenten tycker lite annorlunda här.

 

4 Comments so far ↓

 1. Britta skriver:

  Tycker inte att ”Den femte årstiden” är Kallentofts bästa bok i Malin Fors serien.Lite för grymma hemskheter i min smak!
  Däremot gillar jag alla miljöskildringar. Det speciella sätt som kontakten med ”andevärlden” skapas i hans romaner är en annorlunda och kul grej!!

 2. Maria skriver:

  Vilken bok tycker du är bäst i Malin Fors-serien?

 3. Britta skriver:

  Kan inte rangordna hans böcker.
  Men förra boken ”Vårlik” får mig automatiskt nu att tänka på förödelsen som nyligen inträffat i Norge – mycket tragiskt.

 4. Maria skriver:

  Den romanen tyckte jag var riktigt hemsk också, eftersom barn var inblandade…Kallentofts böcker är onekligen ganska otäcka!