Deckare efter landskap

Written by Maria Ragnarsson on januari 19th, 2015

Dagens boktips ”Deckarnas svenska landskap: Från Skåne till Lappland” kommer från min omtänksamma kollega Ingrid. Varje landskap, från söder till norr, har fått ett eget kapitel som presenterar en eller ett par författare, som har skildrat landskapet i sina deckare. Kapitlen är skrivna av olika skribenter och kan läsas i den ordning man föredrar.

Själv börjar jag med kapitlet om Östergötland som fokuserar på författaren Mons Kallentoft. Mycket intressant läsning om hans årstidsserie! Kapitlen i boken kompletteras med en lista på författare som kan kopplas till respektive landskap. På Östgötalistan hittar vi namn som Maj Sjöwall, Per Wahlöö och Stieg Trenter, samt ett antal mindre kända författare.

Skånekapitlet handlar, föga förvånande, om Henning Mankell och dennes kriminalkommissarie Kurt Wallander vid Ystadpolisen.

Deckarnas svenska landskap lyfter fram de natur- och miljöskildringar som finns i våra svenska deckare, vilket ger en annorlunda ingång till kriminallitteraturen. Perfekt för alla deckarintresserade!

Deckarnas landskap

 

1 Comments so far ↓

  1. Christina skriver:

    Låter spännande, får jag läsa!