”De sex misstänkta” av Vikas Swarup

Written by Maria Ragnarsson on augusti 27th, 2010

Författaren till ”Slumdog Millionaire” återkommer här med en minst sagt annorlunda och färgstark berättelse.

En förmögen ung man som tack vare inflytelserika vänner friats från mordet på en servitris, blir själv mördad, när han firar den frikännande domen. Han skjuts ihjäl på en privat tillställning och polisen griper sex festdeltagare som bär skjutvapen. Det visar sig att de sex misstänkta personerna alla har motiv att döda mannen, men vem är skyldig och varför?

Bokens upplägg är en smula udda. Först presenteras de sex misstänkta i var sina kapitel. Därefter följer sex kapitel där de misstänktas möjliga motiv gås igenom och sex kapitel som avhandlar bevisfrågan. På detta följer sju kapitel under rubriken ”upplösningen”. Berättelsen tar dock gång på gång oväntade vändningar och upplösningen låter vänta på sig ända till slutet då vi får veta sanningen.

Någon nagelbitarspänning är det knappast frågan om, men berättelsen fascinerar ändå med sina många målande beskrivningar. Berättelsen är skriven med ett stänk av humor, men också med ett visst mått av allvar. Det myllrande persongalleriet gör det bitvis en smula svårt att hålla reda på alla personer i boken. Karaktärerna känns stundom både överdrivna och orealistiska, vilket dock mest  kryddar historien och piggar upp läsaren.

 

1 Comments so far ↓

  1. anonym skriver:

    i really like your blogg, very good reading.