”De osynliga” – poetisk och vacker roman av Roy Jacobsen

Written by Maria Ragnarsson on mars 18th, 2015

Tyckte du om Trilogin om Pojken av Jón Kalman Stéfansson? Då är chansen stor att du kommer att gilla Roy Jacobsens De osynliga. Romanen handlar om en familj som bor på Barrøy, en ensligt belägen holme i havet utanför Nordnorges kust. På den lilla ön odlar man ett tunt lager jord och fiskar i havets djup. Endast en familj bor på ön och man lever av att sälja fisk, dun och måsägg.

Jacobsens vackra, eleganta prosa, människornas isolering och deras utsatthet för elementens nycker är ingredienser som för tankarna till Stéfanssons böcker.

Boken De osynliga är inte så tjock, bara strax över 200 sidor, men skildrar händelser som utspelar sig mellan 1913 och 1928. Så här står det på baksidan av boken:
”Ingrid växer upp på en ö.
Havet är hennes berättelse.
Fisken, stormen, fattigdomen.
Hon äger årstiderna, fåglarna och horisonten.
Hon lär sig saker som ingen längre kan.
En dag måste hon lära sig ännu mer.”

Miljön och naturen skildras vackert och poetiskt:
”Ingen kan lämna en ö, en ö är ett kosmos i ett nötskal, där stjärnorna sover i gräset under snön” (s. 19).
Självklart måste texter av detta slag avnjutas långsamt. Tempot i boken är lågt, vilket fick mig att tillfälligt lägga boken åt sidan, men den här romanen är väl värd tiden man ägnar åt den!

Översättaren Staffan Söderblom har gjort ett utmärkt jobb, inte minst när det gäller översättningen av de dialektala orden och uttrycken. Personerna talar nämligen på dialekt och någon svensk motsvarighet till det nordlandsmål som talas i romanen finns naturligtvis inte.

Betyget blir högt för Jacobsens lågmälda, finstämda och skenbart enkla berättelse. Tar man sig tid och läser boken belönas man rikligt!

De osynliga

 

Comments are closed.