”De målade grottornas land” av Jean M. Auel

Written by Maria Ragnarsson on april 8th, 2011

Äntligen är Jean M. Auel tillbaka med den sjätte och avslutande delen i romanserien om Ayla! Snacka om nostalgiläsning! Den första boken i serien, Grottbjörnens folk, kom ut 1981 på svenska. Jag läste boken i tidiga tonåren och fascinerades oerhört av berättelsen om cromagnonflickan Ayla som vid fem års ålder förlorar alla de sina i samband med en jordbävning. Helt ensam i världen är hennes överlevnadschanser minimala och hon är ett lätt byte för traktens alla rovdjur. Flickan såras dödligt av ett grottlejon och har inte långt kvar när en neandertalklan finner henne medvetslös. Iza, klanens medicinkvinna, tar sig an barnet och Ayla får växa upp hos dessa neandertalare. Trots att Ayla lär sig klanens seder och deras sätt att kommunicera med handtecken är och förblir hon annorlunda såväl fysiskt som mentalt. Tillslut tvingas hon bort från klanen och hennes sökande efter sitt eget folk tar vid.

I den här avslutande delen hade jag hoppats att få klarhet i varifrån Ayla ursprungligen kom och vilka hennes föräldrar och släktingar var. Hys inga förhoppningar i denna riktning för några sådana svar ges inte. Inte heller får Ayla återse sin son Durc eller klanen. Boken handlar istället om Aylas utbildning till andlig ledare och helare. Ayla lever tillsammans med sin älskade Jondalar och deras dotter Jonayla i Zelandoniis Nionde Grotta.

Auels böcker är omtalade för sitt erotiska innehåll. I den avslutande romanen verkar författaren vilja förklara att sexscenerna funnits med för att människorna skulle komma till insikt om hur liv skapas. En kunskap med kraft att förändra världen…

För den som har läst de övriga delarna i serien är det ett måste att läsa den sista delen! Som tonåring trollbands jag av seriens första delar. Böckerna var magiska och jag slukade dem! Den här gången är jag inte lika begeistrad, trots att jag sträckläste boken. Ett hyggligt avslut men inte mer. Undrar just vad jag skulle tycka om Grottbjörnens folk idag? Tänk om jag skulle ta och läsa om den boken, eller vore det att bryta magin? De målade grottornas land ger jag betyget två eller möjligen en snäll nostalgitrea.

 

 

4 Comments so far ↓

 1. Magnus skriver:

  Jag minns att det var en hel del sexskildningar i de första delarna i denna serie. Är det några sexskildringar i denna slutbok?

 2. Britta skriver:

  Tyvärr i segaste laget.En lång historia som kunnat göras kortare!
  Visst har bokens huvudperson Ayla haft en magisk inverkan på såväl djur som människor i denna bokserie,böckernas röda tråd!

 3. Maria skriver:

  Några.

 4. Maria skriver:

  Synd att du tyckte den var seg. Håller med om att Ayla är en fascinerande karaktär!