”Där två hav möts” av Marie-Louise Jensen

Written by Maria Ragnarsson on oktober 5th, 2009

När hennes mor ligger för döden lovar 16-åriga Marianne, att hon ska lämna England och bege sig till Danmark för att leta rätt på sin far. Marianne har aldrig träffat sin far Lars Christensen, den blonde fiskaren från Skagen som hennes mor troget har väntat på under alla år. Varför har han inte återvänt till hennes mamma i England och hur kommer han att reagera när hans oäkta dotter plötsligt söker upp honom i Danmark?

För sina sista slantar köper Marianne en enkel biljett till Danmark. När hon anländer till den fattiga fiskebyn Skagen grusas hennes förhoppningar om ett bättre liv. Hennes far uppges vara drunknad och Marianne tvingas att kämpa för sin överlevnad. Sakta skapar hon sig ett nytt liv i Skagen, som när berättelsen utspelas på 1880-talet utgjorde en samlingspunkt för konstnärer från många olika länder. Kända konstnärer dyker upp i handlingen och Mariannes konstnärsdrömmar vaknar till liv, liksom hennes känslor för en ung man.

Romanen har en gammeldags charm som får mig att associera till de klassiska böckerna om Kulla-Gulla. En godhjärtad, fattig ung kvinna som står ensam i världen och som tvingas kämpa för sin överlevnad – ja där slutar måhända likheterna. Marie-Louise Jensen har dock lyckats att skriva en spännande ungdomsroman, som utspelar sig på en magisk plats mellan två hav, på en plats där det berömda ljuset, havet, vågorna och blåsten ständigt är närvarande.

 

3 Comments so far ↓

  1. anonym skriver:

    Trevlig blogg du har! Även din sida laddas snabbt! Jag önskar min hemsida laddats upp lika snabbt som din.

  2. emma skriver:

    Jag fick tips av din hemsida eftersom jag hade bokrecension på där två hav möts.

  3. Maria skriver:

    Kul! Vad tyckte du om boken?