”Charmen med tarmen” – briljant populärvetenskap av Giulia Enders

Written by Maria Ragnarsson on juni 13th, 2015

Hur kan en bok om tarmsystemet toppa bästsäljarlistorna? Nog undrar man?! Tyska Giulia Enders, född 1990, har gjort dundersuccé med sin bok ”Charmen med tarmen: Allt om ett av kroppens mest underskattade organ”. Det är bara att hålla med den unga författaren, tarmen är inte pinsam – den har massor av charm – precis som den här boken med sina svartvita, särpräglade och originella illustrationer av Jill Enders, syster till författaren.

Syftet med boken är enligt Giulia Enders: ”att i en charmig ton förklara vad som pågår i tarmen, vad nytt forskningen har att bjuda på och hur vi med den kunskapen kan göra vår vardag bättre.” Texten är lättläst och genomsyras av en sprudlande nyfikenhet och en vilja att lära mer om och utforska tarmsystemet.

Mycket pedagogiskt går författaren igenom exempelvis tarmens uppbyggnad, hur matsmältningen går till och teorier om tunntarmens roll för utveckling av allergier. Boken innehåller vidare en liten bajsskola (!), förklaringar till varför vi kräks och knep om hur man lindrar förstoppning. Stort utrymme ägnas åt mikobernas värld, vilket inte är så konstigt med tanke på att Enders specialiserat sig på just medicinsk mikrobiologi och arbetar med sin doktorsavhandling i detta ämne i Frankfurt.

Författaren imponerar stort med sin förmåga att presentera fakta och forskning med både kunskap och entusiasm – allt unikt och personligt förpackat. Detta är populärvetenskap i en briljant tappning! Rekommenderas varmt!

Charmen med tarmen

 

Comments are closed.