Tidskriften Camera Natura vänder sig till läsare som är intresserade både av att fotografera och djur och natur. Traditionella fototidskrifter blir gärna ganska tekniska, men Camera Natura talar till känslan och låter läsaren ta del av makalöst vackra fotografier. Snacka om ögongodis!
Ett nummer kostar 95 kronor, så tidskriften är ganska dyr. Svår att få tag på är den också. Endast mycket välsorterade pressbyråer säljer tidskriften, så det finns en poäng med att teckna en prenumeration. Det kan man göra på Camera Naturas hemsida. Tidskriften utkommer med fyra nummer per år på glansigt papper av hög kvalitet.
I det nu aktuella numret, nummer 3 2013, finns ett reportage från Australien. Artikeln levde dessvärre inte riktigt upp till mina höga förväntningar. Jag hade hoppats på ett djuplodande reportage och fler fotografier…Men, ”Varför åka långt bort när det finns så mycket att upptäcka hemma?” som Mikael Madenfalk skriver i sin artikel om Säveån…
Allra mest berörs jag av Andy Horners foton. Horner är en brittisk-åländsk naturfotograf med landskapsfotografering som specialitet. De avskalade, närmast abstrakta fotografierna är inte bara enastående vackra, utan vittnar om konstnärlig talang hos fotografen.
Foto: © Andy Horner. Antelope Canyon, Arizona.
Vilka färger! Ett liknande fotografi pryder det nu aktuella numret av Camera Natura, fast det framgår dåligt i tidskriften att det är taget i Arizona.
Foto: © Andy Horner. Myllykoski, Oulanka NP, Finland
Ett kallt vinterfotografi. Strömmen gör att älven inte fryser trots att temperaturen fallit till minus 40 grader…
Ovanstående fotografier är publicerade med upphovsmannens tillstånd. Det kan nämnas att Andy Horner håller i fotokurser.
Nog blir man inspirerad att ge sig ut i vår fantastiska natur för att jaga motiv?! För att citera Janos Jurka som i nämnda nummer skriver om sitt fotograferande vid ett ödetorp: ”Det är bara att leta, man hittar alltid något som är värt att fotografera – växter eller kryp”.