”Brobyggarna” – första delen i ny romanserie av Guillou

Written by Maria Ragnarsson on oktober 9th, 2011

”Det här är det bästa som jag har skrivit, litterärt sett” kommenterade Jan Guillou sin nya bok Brobyggarna, när jag som hastigast bytte några ord med honom på bokmässan. Eftersom jag bara har läst någon bok av Guillou, har jag svårt att förhålla mig till uttalandet, men känner en viss kluvenhet efter att ha plöjt romanen. Å ena sidan fängslades jag av kärlekshistorien mellan Ingeborg och Lauritz. Hon en kvinna av börd, han en fattig men begåvad fiskarson. Å andra sidan uppfattade jag karaktärerna som alltför ytliga och beträffande det litterära skulle jag inte beteckna romanen som en pärla, trots att den har sina förtjänster. Ken Follett som ju också tagit sig för att skildra 1900-talets historia i romanform, lyckas bättre med ”Giganternas fall”, som dock saknar ett nordiskt perspektiv.

Med Brobyggarna inleder Jan Guillou en ny romanserie kallad Det stora århundradet. Berättelsen tar sin början i Norge, i slutet på 1800-talet, när de tre gossarna Lauritzen blir faderslösa. Det uppdagas snart att pojkarna är ovanligt tekniskt begåvade, vilket får en välgörenhetsorganisation att träda in och bekosta deras utbildning till ingenjörer. Vi får följa två av de tre brödernas fortsatta öden. Bara en av bröderna, Lauritz,  återvände till Norge för att med sitt tekniska kunnande återgälda brödernas skuld. De bägge andra flydde fältet på grund av kärleksbekymmer.

Guillou hinner i denna första del avverka första världskriget. Känns som det gick undan. Innan läsaren vet ordet av är första världskriget avklarat. Ett spännande grepp som författaren tar till är dock att kriget skildras utifrån händelserna i Tyska Östafrika, vilket innebär ett annorlunda perspektiv. Säga vad man vill, men det ska bli spännade att följa den här bokserien.

 

Comments are closed.