”Berg har inga rötter” – drabbande roman om Alzheimers av Manne Fagerlind

Written by Maria Ragnarsson on maj 11th, 2012

I sin bok Berg har inga rötter skildrar debutanten Manne Fagerlind insiktsfullt hur nypensionerade Lasse drabbas av Alzheimers. Lasse blir tankspridd, glömsk, tappar tråden och blir fortare trött. Han känner sig ensam och avklädd in på bara skelettet. Att successivt förlora kontrollen, att förlora sig själv och sin personlighet är oerhört smärtsamt för Lasse, men drabbar också hans anhöriga.

Lasse ser tillbaka på sitt misslyckade arbetsliv. Många år av vantrivsel och utanförskap på jobbet har satt sina spår. Desperat försöker Lasse knåpa ihop en deckare för att om möjligt imponera på sina före detta arbetskamrater. Det går inget vidare. Lasses relation till fru och barn lämnar också övrigt att önska.

Lasse gör upp räkningen med sitt liv. Hur har han förvaltat sin tid på jorden? I takt med att sjukdomen eskalerar ändrar Lasse sin berättelse. Fantasi och verklighet flyter ihop. Fagerlinds bok är välskriven och språket är rikt och uttrycksfullt. Halvägs in i boken tyckte jag dock att berättelsen tappade fart och läsningen blev en smula tålamodskrävande. Det är naturligtvis också påfrestande att historien är så sorglig och ämnet tungt. Men Fagerlind har åstadkommit en stark och läsvärd roman med en intressant titel. Jag tvekade en smula vid betygsättningen och avstod därför först från att dela ut pärlor. Efter att ha funderat och velat ett tag, bestämde jag mig dock slutligen för betyget fyra.

 

Comments are closed.