”Berättelsen om Esmara” av Petra Östergren

Written by Maria Ragnarsson on juni 26th, 2012

Vad läser man när man ligger och lapar sol på stranden, eller sitter bekvämt tillbakalutad i en solstol vid polen? Vad sägs om något lättsmält som en bra deckare eller en chicklitroman?

Att det för närvarande regnar och regnar och regnar i Sverige har självfallet inte undgått mig. Inte konstigt att sista-minuten-resorna går åt. Själv är jag precis hemkommen från soliga Cypern…

Som soltörstande resenär packar man väl gärna ner något bra att läsa, eller hur?! Petra Östergrens pocket Berättelsen om Esmara fick följa med mig till Agia Napa. Boken är den första delen i en planerad trilogi. Vi får följa den klipska och egensinniga Esmara, som endast fem år gammal får bevittna hur hennes mamma brutalt slås ihjäl. Författaren har onekligen en del gemensamt med sin romanhjältinna.  Östergren var tjugotvå år när hennes mamma mördades. Om detta berättar hon i sin självbiografiska bok Att komma till ro med det allra värsta. Esmaras sorg, saknad och skräck skildras insiktsfullt, liksom sökandet efter trygghet och jakten på äventyr och utmaningar.

Esmara växer upp hos släktingar i Tornedalen. Vem som är hennes far är oklart. Natur- och miljöskildringarna i norr hör till de bättre partierna i boken. Som ung kvinna beger sig Esmara till Stockholm för att studera vid Handelshögskolan. Hon börjar handla med fastigheter och lyckas med det ena klippet efter det andra. Fast affärerna går overkligt bra kan jag tycka…

 I huvudstaden börjar Esmara umgås med färgstarka personligheter och hon prövar sig oblygt fram på det sexuella området. Säga vad man vill, men nog är det sorgligt när en individs sexuella preferenser tillåts överskugga allt? Jag tänker på Esmaras kärlek Ludde, vars föräldrar resolut tagit avstånd från sitt barn…När jag lägger ifrån mig boken är det med ett stänk av vemod och jag kan inte låta bli att undra hur det ska gå för sorgtyngda Esmara.

 

4 Comments so far ↓

 1. violen skriver:

  Jag väntar på fortsättningen på Berättelsen om Esmara, vilket jag gjort sen jag läste ut den…

 2. Maria skriver:

  Läste lite på Petras hemsida, men där står bara att hon arbetar med del 2. Så vi får väl vänta…

 3. violen skriver:

  Aha, det var här jag varit in till dig tidigare…..hade tänkt skriva samma en gång till! 🙂

 4. Maria skriver:

  Jättekul att du tittar in hit och att du länkar till bloggen! Nu får jag ju anledning att besöka din blogg också! 🙂