”Bekännelsen” – klockren juridisk thriller av John Grisham

Written by Maria Ragnarsson on maj 26th, 2012

I Grishams bok Bekännelsen får vi följa Donté Drumm, en färgad ung man som dömts till döden för ett brott som han inte har begått. Efter att ha tillbringat nio år i fängelse klämtar klockan för Donté. I elfte timmen, endast fyra dagar före avrättningen, bekänner en nyligen frisläppt sexförbrytare vid namn Travis Boyette för en luthersk pastor att han är den skyldige. Det blir en kamp mot klockan. Ska Dontés försvarsadvokat och pastorn hinna stoppa avrättningen? Och hur trovärdig är denne Boyette egentligen?

Det blir spännande. Oerhört spännande. Men spänningen är allvarstyngd och kuslig, för även om detta är fiktion hade mardrömmen beklämmande nog kunnat vara verklig. Med sorg i hjärtat läser jag i DN 2012-05-15 att en juridikprofessor och hans studenter sammanställt material, som visar att Carlos DeLuna som avrättades 1989 i delstaten Texas var oskyldig…För att citera Grisham:”För varje oskyldig som döms till döden finns en skyldig som går fri.”

Grishams roman är starkt samhällskritisk. Förutom att beskriva ras- och klassmotsättningar levererar Grisham svidande kritik mot dödsstraffet, som inte hör hemma i ett civiliserat samhälle. Det amerikanska rättssystemet får sig en ordentlig känga. Politikernas röstfiske och behov av att till varje pris hitta en syndabock kritiseras skarpt. Bekännelsen kan läsas som ett briljant inlägg i debatten om dödsstraffets vara eller icke vara. Min djupaste beundran för Grisham och hans vassa penna!

Med den juridiska thrillern har advokaten Grisham definitivt hittat sin nisch som författare. Han har sålt många böcker och jag hoppas innerligt att han har många läsare i Texas. Den här boken kommer inte att lämna dig oberörd. Garanterat inte.

 

Comments are closed.