”Återvändaren” av Buthler och Öhrlund – vilket magplask!

Written by Maria Ragnarsson on november 16th, 2012

Efter att ha lyssnat på Återvändaren av författarduon Dan Buthler och Dag Öhrlund känner jag mig minst sagt snuvad på konfekten. Thrillern slutar nämligen mitt i! Visst, det kommer förstås en fortsättning, men jag börjar faktiskt tvivla på att författarna kommer att lyckas att knyta ihop alla lösa trådar. Vill man veta hur det går får man snällt vänta till våren 2013, då Uppgörelsen kommer ut. Inte en chans att jag bryr mig om upplösningen då!

Huvudpersonen, psykopaten Christopher Silfverbielke, kan beskrivas som värsta mördarmaskinen. Snabbt tappar man räkningen över antalet offer – sällan har väl så många bragts om livet i en spänningsroman?! Förutom våld innehåller boken en stor portion grova sexskildringar.

Om jag hade läst Återvändaren i det traditionella bokformatet, hade jag med stor sannolikhet lagt boken åt sidan på ett tidigt stadium. Nu lyssnade jag istället på ljudboken och fortsatte tack vare uppläsaren Stefan Sauks strålande insats. Tänk så mycket uppläsaren betyder för läsupplevelsen! Sauk gestaltar Silfverbjelke på ett ypperligt sätt och hade vid en filmatisering varit som klippt och skuren för huvudrollen. Nja åtminstone om man blundar för det faktum att Sauk inte längre är i 30-årsåldern…

Återvändaren är Buthler och Öhrlunds tredje bok om Christopher Silfverbielke. Första gången som psykopaten dök upp var i boken En nästan vanlig man (2008). Därefter figurerade han i Grannen (2010). Om Jacob Colt, kriminalkommissarien som jagar den kallblodige Silfverbielke, finns ytterligare böcker: Mord.net (2007), Förlåt min vrede (2009) och Ares tecken (2010). Återvändaren kan läsas fristående – jag hade inte läst något av Buthler och Öhrlund tidigare – men ett tristare cliffhangerslut får man leta efter! Vilket magplask!

 

Comments are closed.