Årets fackbok: Neandertalmänniskan av Svante Pääbo

Written by Maria Ragnarsson on december 21st, 2014

Genetikern och biologen Svante Pääbo är världsberömd för sin forskning. Fast i Sverige är han paradoxalt nog lite av en doldis, trots medverkan i både Skavlan och Sommar i P1. Han är son till nobelpristagaren i medicin Sune Bergström och den estniska kemisten Karin Pääbo. Sedan 1997 är han chef för Max Planck-institutets avdelning för evolutionär antropologi i Leipzig.

I sin bok Neandertalmänniskan: På spaning efter försvunna gener beskriver Pääbo hur han och forskarkollegorna i Tyskland utvinner DNA ur en benbit från en neandertalmänniska. Steg för steg lyckas man kartlägga neandertalmänniskans hela arvsmassa och historien om människans utveckling får skrivas om. Forskarna kan nämligen visa att neandertalsmänniskan fick barn med den moderna människans förfäder… Dagens människor – med undantag av afrikaner – har gener som de har fått i arv av neandertalarna. Detta faktum väcker i sin tur en rad frågor som exempelvis varför neandertalsmänniskan dog ut.

Pääbos forskningsgrupp ligger dessutom bakom upptäckten av en ny tidigare okänd människogrupp: Denisovamänniskan.

Pääbo skriver kunnigt, sakligt och lättillgängligt. Det är bara att hoppas att fler utanför forskarvärlden och det naturvetenskapliga fältet upptäcker denna högintressanta och fascinerande bok!

Årets fackbok: Neandertalmänniskan av Svante Pääbo.

neandertalmanniskan   Pokalikon

 

Comments are closed.