Årets deckare: Lewismannen av Peter May

Written by Maria Ragnarsson on december 11th, 2014

Första gången som vi läsare kunde stifta bekantskap med kriminalkommissarie Fin Macleod vid Edinburghpolisen, var i Svarthuset, som är första delen i skotten Peter Mays så kallade Lewistrilogi. Nu kommer andra delen i denna högkvalitativa och hyllade deckarserie: Lewismannen.

I Svarthuset kallas kommissarie Fin Macleod till ön Isle of Lewis i Yttre Hebriderna, i Skottland. Macleod är uppvuxen på ön, men har inte satt sin fot där på många år. Det  är utredningen av ett mord på ön, som får honom att bege sig dit i tjänsten. Glimtar och minnen från Mcleods uppväxttid och miljöskildringar från den vindpinade och isolerade ön varvas med uppnystandet av mordgåtan.

När andra delen, Lewismannen, inleds återvänder Fin för att bosätta sig permanent på ön. I samma veva hittar man ett lik i en torvmosse. När det visar sig att den döde är släkt med Fin Macleods ungdomskärlek Marsaili, kan han förstås inte låta bli att börja luska i fallet, trots att han precis har sagt upp sig som polis…

Miljöskildringarna i böckerna är målande och väcker läsarens nyfikenhet på platsen. Det är inte utan att man får lust att resa till Skottland! Karaktärerna är trovärdiga och väl utmejslade. Berättelsen är skriven dels i tredje person, dels ur en dement mans synvinkel. Läsaren kan därmed följa mordutredningen parallellt med den gamles kamp mot sjukdomen. Någonstans i glömskans dimmor finns kanske de svar som Mcleod söker…

Böckerna kan läsas fristående, men har du möjlighet, börja med Svarthuset. Du lär ändå vilja läsa bägge! Jag är begeistrad och utnämner Lewismannen till årets deckare!

Årets deckare: Lewismannen av Peter May

Pokalikon

lewismannen

 

Comments are closed.