Årets biografi: Maxim Leos ”Röd kärlek”

Written by Maria Ragnarsson on december 16th, 2014

Jag läser inte så värst många biografier, det ska väl erkännas. Men Maxim Leos ”Röd kärlek. En östtysk familjehistoria” sticker ändå ut i bokfloden. Så varför inte fördjupa sig i hur livet kunde te sig i Östberlin på DDR-tiden, så här 25 år efter Berlinmurens fall?!

Författaren, som är journalist och bosatt i Berlin, har grävt i Stasi-arkiven, samt intervjuat familjemedlemmar. Maxim är son till den upproriske konstnären Wolf och till journalisten Anne. Hon är medlem av partiet, men inte han. Föräldrarna grälar ständigt om ”den stora saken” och glider alltmer isär.

Morfadern Gerhard, som är av judisk börd, är en övertygad och högt uppsatt kommunist. Farfadern Werner sympatiserar först med nazisterna, men anpassar sig och ansluter sig efter andra världskriget till partiet. Gerhard och Werner har helt olika bakgrund, men för dem bägge framstår DDR som ett slags drömland, som ger dem en chans att börja om.

Texten är välskriven och lättillgänglig och kräver inga specialkunskaper av läsaren. Boken slutar när samhällsbygget krackelerar och muren faller. Mycket fängslande läsning!

Årets biografi: Maxim Leo – Röd kärlek

rod-karlek-en-osttysk-familjehistoria     Pokalikon

 

Comments are closed.