”Anarki och gamla hundar” av Colin Cotterill

Written by Maria Ragnarsson on mars 10th, 2011

Anariki och gamla hundar är den fjärde delen i Cotterills deckarserie om doktor Siri Paiboun, som löser mordgåtor i fjärran östern. Handlingen utspelas på 70-talet i Laos, ett land som gränsar till Burma, Thailand, Vietnam, Kambodja och Kina. Författaren utgår från historiska konflikter, men eftersom jag inte är ett dugg insatt i landets historia känns det som att en del ironi och politisk satir går mig förbi. De politiska avsnitten tynger berättelsen onödigt mycket, men samtidigt är det här en kvalitetsdeckare som kräver lite av läsaren. Cotterill har en förmåga att krydda texten med en lågmäld, underfundig humor, så exempelvis när Siri letar efter Djävulens vagina, som han tror är namnet på en plats.

I bokens inledande kapitel blir en blind, pensionerad tandläkare överkörd av en timmerbil. På bårhuset hittar doktor Siri i likets ficka ett krypterat meddelande, skrivet med osynligt bläck. Siri bestämmer sig för att göra en utredning. Tandläkarens änka hävdar att meddelandet beskriver olika schackdrag, men den förklaringen tror inte Siri på, så han fortsätter att söka en lösning på mysteriet. Han får också ett nytt fall att ta sig an när en tjänsteman hittas död i ett badkar.

Cotterills bok påminner mig om serien Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith som ju också skriver mjukisdeckare utan nagelbitarspänning. Berättelsen utspelar sig i en för oss annorlunda kultur och miljö, inslagen av humor finns där och liksom Mma Ramotswe är doktor Siri en sympatisk privatspanare med mänskliga svagheter.

 

1 Comments so far ↓

  1. Johan skriver:

    Framsidan ser tråkig ut, men jag blir nyfiken när jag läser vad Du skriver om boken.