”Analfabeten som kunde räkna” – Småhumoristisk skröna av Jonas Jonasson

Written by Maria Ragnarsson on oktober 24th, 2013

Jonas Jonasson, författaren till dundersuccén ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, är aktuell med en ny, fristående skröna: Analfabeten som kunde räkna. Denna gång med den kvicktänkta och intelligenta sydafrikanska flickan Nombeko Mayeki i huvudrollen. Det är lätt att tycka om den förslagna Soweto-flickan som så småningom hamnar i Sverige hos två omaka bröder.

Gapskrattar gör man väl knappast, men boken är smårolig. Visst kan man fundera på om det går att skämta om allt, såsom exempelvis om apartheid. Men jag tycker nog att Jonasson klarar av balansjakten med sin underfundiga humor. Jonasson beskriver världshändelser och politiker med en skämtsam distans. Räkna med förvecklingar och med en sanslöst osannolik handling:

”Den statistiska möjligheten att en analfabet i sjuttiotalets Soweto ska växa upp och en dag finna sig instängd i en potatisbil tillsammans med svenske kungen och statsministern är en på fyrtiofem miljarder sjuhundrasextiosexmiljoner tvåhundratolvtusen åttahundratio. Allt enligt nämnda analfabets egna beräkningar”. Ja, så varför inte trycka in en atombomb i potatisbilen också?

Boken finns inläst av Björn Granath som läser välartikulerat och inlevelsefullt. Kanske en kandidat till något ljudbokspris rent av?!

analfabeten   Jonasson

Här kan du läsa vad jag skrivit om Hundraåringen!

 

1 Comments so far ↓

  1. Carro skriver:

    Jag tyckte också att den var bra, kanske inte en bok som passade just mig som handen i handsken men rent objektivt kan jag ändå tycka att den var bra 🙂