”Allt jag fått lära mig” – insiktsfull uppväxtskildring av Tara Westover

Written by Maria Ragnarsson on april 23rd, 2019

Den här omtalade självbiografin lever verkligen upp till mina högt ställda förväntningar! Taras uppväxtskildring är både välskriven och gripande!

Familjen är mormoner och lever på en gård vid foten av berget Buck Peak i Idaho. De lever isolerade och utanför systemet och har vare sig radio eller tv. Fyra av de sju barnen saknar födelsebevis och de går inte i skolan. Istället ägnar man sig åt att bunkra förnödenheter och ammunition – allt för att förbereda sig inför domedagen och jordens undergång.

Pappan har ett skrotupplag och som tioåring får Tara börja hjälpa till på bilskroten. Mamman är örtkunnig och blir barnmorskans medhjälpare. Alla sår och krämpor behandlas med moderns huskurer. Inte ens vid allvarliga skador uppsöks sjukvården. När Tara får ett stålrör i benet på skroten behandlas det med örtmedicin och böner till Gud.

Familjen är dysfunktionell och senare i livet undrar Tara om fadern varit bipolär, eller om han haft någon annan psykisk sjukdom. Faderns vanföreställningar och paranoia präglar och påverkar hur som helst hela familjen.

Tara som inte har gått i skolan studerar envist på egen hand. Hon gör antagningsprovet och lyckas ta sig in på college. Framgångssagan slutar inte här, utan Tara tar sig med hjälp av stipendier vidare bland annat till Cambridge där hon doktorerar. Det är en otroligt imponerande resa hon gör, Tara. Utbildningen förändrar Tara för livet, vidgar hennes vyer och hjälper henne slutligen att bryta sig loss.

Boken är en drabbande bladvändare. Taras utvecklingsresa är inspirerande och häpnadsväckande. Högsta betyg, 5 av 5!

 

2 Comments so far ↓

  1. Annelie skriver:

    Håller fullständigt med dig! Man blir så imponerad av att Tara har kraft och ambition att ta sig ut i världen, att hon är så driftig och skaffar sig extrajobb för att få ihop pengar förutom att hon jobbar på bilskroten. En riktigt intressant biografi.

  2. Maria Ragnarsson skriver:

    Så sant!!!