”Afternoon tea” – en fröjd för alla sinnen

Written by Maria Ragnarsson on november 30th, 2012

Jag sjunker ner i min läsfåtölj och läppjandes på en kopp te förflyttar jag mig bekvämt tillbakalutad till England. I mina händer håller jag boken Afternoon Tea skriven av Liselotte Forslin och Jan Gradvall. Bruno Ehrs stora vackra fotografier från den engelska landsbygden i trakten runt Bath och åsynen av smarriga scones och andra läckerheter triggar obönhörligt igång min reslust, även om jag för tillfället nöjer mig med att resa i fåtöljen.

Ritualen Afternoon Tea sägs ha introducerats av Anna, den sjunde hertiginnan av Bedford, runt 1840. Enligt traditionen består Afternoon Tea av en kanna te med mjölk, socker och citron som möjliga tillval och som tilltugg serveras olika smörgåsar, gurksnittar, scones med marmelad och clotted cream och avslutningsvis söta bakverk.

Boken innehåller ett 30-tal recept på alltifrån scones, till fruktbröd, kakor och marmelad. Jag hittar ett recept på en smarrig chokladtårta som skulle passa utmärkt som födelsedagstårta och noterar att recepten tyvärr inte är så magra. Engelska scones med grädde är knappast någon smalmat! Finns det verkligen inget recept på scones som är åtminstone lite mer hälsosamt? Jag nöjer mig med att betrakta de vackra fotografierna, vilket bara det är en fröjd.

Författarna påpekar så sant att kaffe ger energi, medan te gör att man slappnar av. Nog skulle det kännas främmande att rusa runt med en takeaway-mugg med te? Håll med om att det känns naturligare att sjunka ner i en fåtölj med en kopp te och en god bok?! Jag fyller på min tekopp och instämmer i påståendet att tedrickande är förknippat med bokläsande!

 

Comments are closed.