2012 års karameller!

Written by Maria Ragnarsson on december 19th, 2012

Här bjuder jag på några smällkarameller med ÅRETS BÄSTA i olika kategorier!

Årets bilderbok: Yakup Tokstollen av Ulf Stark och Sara Lundberg. En oemotståndlig bilderbok som blandar humor och allvar på ett medryckande sätt. Den klumpiga pojken Yakup snubblar, tappar saker och gör klantigheter. Vad ska det bli av gossen?

yakup   9129681359

Årets ungdomsroman: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs. En originell och estetiskt tilltalande fantasyberättelse där författaren kreativt har vävt in sällsamma fotografier i handlingen.

Årets skönlitterära bok: Mississippi av Hillary Jordan. Ödesmättad berättelse om rasmotsättningar, kärlek, krig och vänskap. Historien utspelar sig i anslutning till andra världskriget på Mississippis bomullsfält i den amerikanska södern. Läs min recension av boken!

Årets svenska  skönlitterära bok / biografi: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg. Författaren fick Augustpriset i klassen skönlitteratur för denna bok, men gränsen mellan skönlitteratur och biografi tycks mig ytterst flytande. Jag skulle vilja betrakta boken som en biografi.

  torka

Årets biografi: Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Tankeväckande bok om en kvinna vars celler har kommit att betyda så mycket för forskningen. Läs min recension av boken!

Årets kärleksroman: Ögonblicket av Douglas Kennedy. Passionerad kärlek i Berlin åren före murens fall. En  spännande kärleksberättelse med oväntade vändningar.

Årets ljudbok: Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken av Jonas Gardell. Suverän författaruppläsning! Författaren är fenomenal på att imitera och gestaltar sina karaktärer med värme och hjärta. Gardells tolkning av den bitchiga bögen Paul är oförglömlig!

Årets deckare: I tystnaden begravd av Tove Alsterdal. Genreöverskridande deckare som utspelar sig i Tornedalen. Läs min recension av boken!

Årets bladvändare: Harrys sång av Jeffrey Archer. Läs min recension av boken! Fängslande och charmerande familjesaga som garanterat triggar igång läslusten! Första delen i en serie.

Årets fackbok: Vår tid på jorden: välfärd inom planetens hållbara gränser av Johan Rockström och Mattias Klum. Ett praktverk där vetenskapliga data och andlöst vackra fotografier samspelar för att få oss att inse att det brådskar för mänskligheten att skapa en globalt hållbar utveckling.

Så här tycker jag, men vilka böcker skulle du vilja kalla för ”årets bästa”?

 

2 Comments so far ↓

  1. Annelie skriver:

    Du har god smak Maria! Mississippi, Göran Rosenbergs bok och Yakup är mina absoluta favoriter! Och så Jonas Gardell naturligtvis!

  2. Maria Ragnarsson skriver:

    Tack Annelie! 🙂