”Våra bästa recept utan ägg och mjölk” av Anna Benckert och Pernilla Warnhammar

Written by Maria Ragnarsson on februari 14th, 2011

Det här är verkligen en kokbok som behövs! Att laga mat till allergiska barn kräver lite extra engagemang, vilket författarna till den här boken vet av egen erfarenhet. Genom åren har de samlat på sig matrecept som kan passa i familjer med matallergier. De amerikanska pannkakorna som pryder omslaget smakar okej. Men pannkakor med ägg smakar trots allt bättre. Grädda därför först pannkakor enligt receptet till den som är allergisk. Tillsätt sedan ett par ägg i smeten så blir det goda pannkakor till resten av familjen också!

Tyvärr saknar boken ett kapitel med bakrecept. Att baka en födelsedagstårta till ett barn som inte tål mjölk och ägg är minsann en utmaning! Här får ni därför mitt bästa recept på en chokladtårta utan ägg och mjölk:

Rör ihop följande ingredienser: 50 g smält mjölkfritt margarin, 2 dl socker, 1 mosad banan, 1 dl solhavre, ½ dl kaffe, 3 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver, 2 msk kakao. Häll smeten i en smord, bröad form med avtagbar kant. Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 30 minuter.

När tårtan gräddas görs glasyren. Smält följande i en kastrull (koka inte): 25 g mjölkfritt margarin, 2dl florsocker, 2 msk kaffe, 2 tsk vaniljsocker, 1 msk kakao. Häll den heta tunna glasyren över den heta nygräddade tårtan.

När tårtan svalnat kan man pudra florsocker över, ev. med en mönsterschablon som sedan plockas bort. Servera med mjölkfri glass och ev. med fruktsallad.

 

Comments are closed.