”Fukushimas färger: Åtta röster om katastrofen i Japan” av Elin Lindqvist

Written by Maria Ragnarsson on mars 19th, 2012

Den 11 mars 2011 skakades Japan av en kraftig jordbävning, som mätte 9,0 på Richterskalan. Jordbävningen gav upphov till en tsunami, som utplånade flera kustnära samhällen. Några timmar efter tsunamin stod det klart att kärnkraftverket Fukushima Daiichi hade skadats och att radioaktivitet läckte ut. Världen följde räddningsarbetet och debatten om kärnkraftens risker blossade upp. I december 2011 nåddes det så kallade ”kall avställning”-stadiet, men att avveckla Fukushima Daiichis reaktorer beräknas ta 30 år. Säkerhetszonen 20 km runt kärnkraftverket är fortfarande evakuerad och stängd för allmänheten.

Författaren Elin Lindqvist reste tillsammans med fotografen Yoshikazu Fukuda och journalisten Yuko Ota till de katastrofdrabbade områdena. I åtta kapitel får vi möta personer som på olika vis berörts av jordbävningen, tsunamin och kärnkraftshaveriet. Bland de intervjuade återfinns två ekologiska odlare varav den ena också är solenergirepresentant, en missionär, en grossist i fisk- och skaldjursindustrin, en ostronodlare, en bilhandlare, en uppfödare av biffkor och en hemmafru.

Lindqvists reportageresa kan ses som ett debattinlägg i kärnkraftsfrågan, eftersom intensionen att värna om naturen genom att lära av katastrofen och ställa om till alternativa energikällor är så tydlig. Någon kärnkraftsförespråkare hittar jag inte i boken. Hur energikrisen ska lösas är dock en svår nöt att knäcka. Det talas om vikten av förändrade levnadsvanor, minskad energikonsumtion, småskalig elproduktion och nyttjande av solenergi och andra förnyelsebara energikällor. Texten är stramt återhållsam och manar till eftertanke. Något gottande i de drabbades olycka är det inte fråga om. Författaren är nästan lite för bra på att hålla distansen kan jag tycka, för texten griper inte riktigt tag i mig. Fler fotografier hade jag nog också väntat mig med tanke på bokens titel. Läsvärd tycker jag dock att boken Fukushimas färger är.

 

 

Comments are closed.